Manglende sexlyst

Manglende sexlyst


 

Manglende lyst til sex er en almindelig udfordring hos både mænd og kvinder, dog hyppigst hos kvinder. Det betyder, at de fleste kvindelige henvendelser til sexologisk rådgivning handler om dette emne. Lyst er en svær størrelse fordi, at der kan være mange gode grunde til at miste lysten til sex.  Derfor er det vigtigt i dialogen med sexologen at komme rundt om biologiske, psykologiske, sociale og eventuelle kulturelle aspekter, som kan have indvirkning på din sexlyst.

Først og fremmest, når man taler om lyst, er det vigtigt at definerer lyst i forhold til hvad? Er det i forhold til sine venner/veninder? Medierne? Eller er der tale om en markant ændring i forhold til ens tidligere lyst? Er det lysten til sig selv eller sin partner? Hvor længe har du haft det sådan? Og er det i bestemte situationer? Samtidig er det vigtigt at tænke på, hvor man befinder sig i sit liv. Barnløshed, graviditet, små børn, længerevarende operation og/eller sygdom, fart på karrieren eller almindelige aldersmæssige forandringer. Lysten er en omskiftelig størrelse, og der er rigtig mange gode grunde til, at sexlysten kan forsvinde i perioder eller måske helt.

Rent biologisk opstår lysten til sex i hjernen, som sender signaler igennem rygmarven til kønsorganerne. Blodgennemstrømningen øges, kvinderne bliver våde i skeden, og mændene får rejsning. Signalerne kan også sendes den modsatte vej fra kønsorganerne til hjernen, så vi taler om et komplekst system, som indebærer hormoner, stimulering og kroppens nervesystem.

Men hvornår bliver nedsat lyst så et problem? Det bliver et problem, når den enkelte føler det, og det “fylder” meget i ens bevidsthed.

Nedsat lyst behøver omvendt heller ikke at være et problem, og mange par finder deres eget niveau i, hvor ofte at de skal have sex for at have et tilfredsstillende liv.

Som sexolog møder jeg det i parforhold, hvor der er en ulige lyst, hvormed den ene part føler sig presset til at have sex og gør det mod sin vilje for at ”få fred” i et stykke tid, eller det kan være det modsatte, hvor man ignorerer partnerens signaler, intimiteten forsvinder stille og roligt, og der skabes en kløft imellem parret. Begge beskrivelser er lige uhensigtsmæssige og fremmer ikke ligefrem et sundt og godt parforhold.

Hvordan løses det?

Først og fremmest ved at tale sammen og være åben i jeres tilgang til hinanden. Hvis ikke I er så gode til at tale om sex, gør I det måske heller ikke med de nærmeste i jeres omgangskreds, og så kan løsningen være at tale med en sexolog. Her vil I få mulighed for at tale åbent om lige præcis de udfordringer, som I står med.

Det er det første skridt på vejen til at få vendt den negative cirkel!