Orgasmeproblemer

Orgasmeproblemer


 

Kvinder:


At have svært ved at nå klimaks er mere almindeligt end vi måske går og tror. Sidste år, 2016 blev der lavet en stor dansk interview undersøgelse, som viste, at ca. 8 % af kvinder i et fast forhold oplever sjældent eller aldrig orgasme. Hvad er det der gør at man affinder sig med det? Undersøgelsen viste nemlig, at kvinderne ikke er gode til at søge om hjælp til dette ved en sexolog, men “levede” med det.  Man skal selvfølgelig også kun gøre noget ved det, hvis man selv ønsker det, men for mange er det desværre utroligt svært, at indrømme, at man ikke kan få orgasme.

Min erfaring med dette spændende emne er, at jeg har mødt flere kvinder som ikke opnår en orgasme, men det var først længere henne i samtalen, at det måske blev tydeligt. For den yngre kvinde har jeg oplevet, at der kan være manglende kendskab til kroppens funktioner herunder kønsorganer. Andre har svært ved at skulle slappe af, give sig hen til nydelsen og miste kontrollen for en stund. Det kan være tanker og bekymringer omkring sin krop og sit udseende som spiller ind. Andre kan have svært ved at opnå orgasme efter operation, sygdomme eller strålebehandling på grund af underlivskræft.  Medicin har ligeledes indflydelse blandt andet nogle former for antidepressiv medicin. Samtidig svinger lysten også under cyklus, graviditet og almindelig aldring og det spiller ind på orgasmeevnen. Det kan være svært at dele emnerne så firkantede op som jeg har gjort, da mange ting overlapper hinanden.

Mænd:


Udløsning og orgasme er to forskellige ting som man må skille ad. Mænd kan sagtens have en god orgasme uden at få udløsning, dette har jeg erfaret, efter at have talt med mange mænd, som er blevet opereret på deres prostata og selvom at man har rejsningsbesvær kan man godt kan have god sex med sig selv med en slap penis.

Nogle mænd oplever det man kalder retrograd ejakulation. Det vil sige at udløsningen istedet for at komme ud af penis går i blæren. Det ses ved nogle diabetikere og mænd som har fået “skrællet” noget af deres prostata væk.

Den manglende sædafgang påvirker nogle mænd på deres mandlighed, mens det for andre ingen betydning har.

Det er almindeligt kendt, at jo ældre man bliver, des mere stimulering skal der til nogle gange til, for at opnå en orgasme. Ligesom ved kvinderne kan forskellige medikamenter påvirke orgasmeoplevelsen.

Orgasmeproblemer ses også ved præstationsangst, hvor manden måske oplever, at kunne have god sex med sig selv, til ikke at kunne præsterer sammen med en kvinde. Ligesom ved kvinderne, kan angsten sætte sig som en negativ spiral som igen vil påvirke lysten og potensen i den forkerte retning.

Ovenstående fortæller mig, at der ingen facit er til det gode sexliv, det afhænger af den enkeltes situation. Men hvis man synes, at det er et problem, så start med at sige det højt til din partner, få en god snak om det og tag herefter kontakt til en som kan guide dig/jer i den rigtige retning og bryde den negative spiral via samtale, rådgivning og eventuelle hjemmeopgaver.

Igen der er så mange faktorer som spiller ind på orgasmeproblemer at det er så vigtigt at anskue det ud fra den bio, psyko, sociale og kulturelle tankegang.

“Men hvorfor ikke arbejde på at få et bedre sexliv, når man ved, at det giver bedre livskvalitet”